Точно тук възниква противоречието.От НОИ София ми казаха ,че щом е пенсиониране по възраст може да се приеме датата на освобождаване.Между другото лицето за което става на въпрос цял живот изготвя документи за пенсиониране , но неможа да ми отговори на този въпрос.Предполагам , че надлежно си е изчислила всичко.
Мнението на г-жата/Таня /, която ми отговори преди малко съвпада с това на жената от нои, а също и с моето мнение по въпроса.А пенсията ще бъде отпусната от датата на освобождаване, това са датите на други лица / просто за съпоставка /,които вече са се пенсионирали а и решението се издава със задна дата.
Разбрах Ви, отново благодаря!

Да разбирам датат на решението , така ли?
Датата от която е посочена в пенсионните документи за начало на пенсията
[/quote]
Не. Лицето е освободено от тр.д-р поради пенсиониране по възраст, подало е заявление в Нои на 30,06,2014. Към днешна дата все още няма решение. Предстои назначение по граждански договор. От това дали лицето се счита за пенсионер зависят осигуровките по д-ра. Ако все още не /защото няма решение/ ще трябва да начисля осигуровка за фонд пенсии, обратното -ако се счита за пенсионер ще има само здравна вноска.Решението ще излезе със задна дата, т.е с датата на подаване на заявлението. Та затова питам: датата на освобождаване ли да зачитам или да чакам решението.Малко е объркващо.
Придобило е право за пенсия по възраст ! Именно заради това , че решението излиза със задна дата , смятам че лицето се счита за пенсионер от датата на освобождаване по тр. д-р.

Ако е освободен по ТД, но не е придобил право на пенсия, не може да се водите от прекратяването на ТД, защото няма да е пенсионер от тази дата.
Също така не може да се водите по излизането на пенсионното решение, защото то е в сила със задна дата.
[/quote]
Знам,че не задавам на точното място въпроса си, но все пак ще опитам.
Кога едно лице се счита фактически за пенсионер - когато е освободен поради настъпили обстоятелства за пенсия или когато излезе решението?
Лицето е родено преди 60г. и предстои назначаване на гражд. договор, а това обстоятелство е важно за това какви осигуровки да начисля.Самото лице ми декларира, че още не е/ няма решение /, а от НОИ на местно ниво ми казват -ког. излезе решението,а от НОИ София- че щом е пенсиониране по възраст може да се счита датата на освобождаване по тр.договор.При гр.д-ри се ръководя от това ,което декларира лицето.Благодаря!
Точно така!

Хубаво е , когато човек  има на кой да се опре в трудните моменти .
Много Ви благодаря на всички!
Само здравни вноски дължите по гражданския договор, освен ако лицето изрично не държи да го осигурявате за ДОО. Осигурителният доход по трудовия договор Ви е необходим като сума, защото тази сума + осигурителния доход при Вас не трябва да надхвърля 2400 лв.
Тоест ако по трудовия договор го осигуряват на 2350 примерно, Вие ще начислите здравни вноски само върху 50 лева (толкова остават до максималния доходо от 2400 лв.)
В тази връзка не Ви е достатъчна само информацията, че не е осигурен на максимален доход.
          Благодаря!
Но понеже малко се обърквам ще задам и още един въпрос:
Пенсионер , работещ и по трудов д- р и по граждански д-р със сума след приспадане на НПР от 500 лв. /роден преди 60г/ и сумарно не се превишава максималния осиг. доход какви осигурителни вноски ще се дължат? Според мен всички без УПФ ?
Здравейте! Имам лице - пенсионер / преди 1960г / на граждански договор със  брутна сума от 355,00 лв. Лицето се осигурява и на трудов договор. От това , което съм прочела досега разбирам че щом лицето се осигурява и на др. основание през месеца съм длъжна да начисля всички осигуровки само върху получения осиг. доход по гражд. д-р / без УПФ /, независимо че след приспадане на НПР 25% сумата е под МРЗ. Молбата ми е да ме поправите, ако греша. И още -трябва ли да ме интересува колко точно е сумата по другото основание след като лицето декларира, че не се осигурява на МАХ ?